Gedachten ombuigen, van negatief naar positief! ?

Tijdens het presteren in een sportsetting hebben spelers allerlei gedachten. Deze gedachten worden in de sportpsychologie ook wel zelfspraak genoemd. Gedachten worden hierbij gezien als dingen die je in je hoofd tegen jezelf zegt. Bij instructie-zelfspraak worden er door de speler tijdens het voetballen instructies aan zichzelf gegeven, zoals bijvoorbeeld ‘binnenkant aannemen’ of ‘hou hem (de aanvaller) voor je’. Bij motivatie-zelfspraak worden er door de speler dingen tegen zichzelf gezegd om zichzelf op te peppen, zoals bijvoorbeeld ‘ik kan dit’ of ‘kom op’. Bij gedachtecontrole draait het om de bewustwording van de eigen gedachten en hoe die gedachten gestuurd zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de spelers zich bewust zijn van negatieve gedachten en dat zij deze kunnen omvormen naar positieve gedachten. Het kan ze bijvoorbeeld helpen om beter om te gaan met tegenslagen. Er bestaat een directe relatie tussen zelfvertrouwen en succes. Sporters kunnen leren om met gebruik van zelfspraak het vertrouwen op te bouwen en het leren en uitvoeren van bewegingen te vergemakkelijken. Er bestaan verschillende methoden en technieken om gedachten te veranderen, te stoppen en om te buigen. Sporters dienen zich bewust te zijn van de hoeveelheid tijd en inzet die het leerproces met zich mee kan brengen. Praktische implicaties⬇️ ▪️ Als trainer kun je tijdens een wedstrijdbespreking benoemen dat negatieve gedachten de kans groter maken dat het daadwerkelijk niet goed gaat, en dat het belangrijk is om te zorgen dat je positieve gedachten hebt. ▪️Je kunt de spelers bijvoorbeeld vragen wat zij denken zodra zij een tegendoelpunt krijgen, en vervolgens kun je ze de negatieve gedachten zelf laten omvormen in positieve gedachten. ▪️Tenslotte kun je ze de instructie meegeven om zelf zoveel mogelijk negatieve gedachten op te merken en om te vormen in positieve. Een goede oefening om gedachtecontrole te trainen is de volgende. Start met het verbeelden van een situatie waarin je je gespannen voelt, boos of afgeleid bent of minder vol van zelfvertrouwen. Neem wat tijd om deze situatie volledig te verbeelden, totdat je echt deze gevoelens van boosheid, frustatie of angst voelt. Richt je aandacht op deze emotie en het effect op je lichaam (hoe voelen je spieren, je buik, je hartregio). Zeg dan stop tegen jezelf, slaak een diepe zucht en switch met je aandacht naar een situatie waarin je je heel goed voelt (in een winning mood, verliefd, sterk en volledig in controle). Probeer dan een woord te vinden dat jouw gemoedstoestand beschrijft op het moment dat je je goed voelt. Doe de oefening opnieuw en als je stop zegt en switcht naar de positieve gedachte , zeg dan het woord tegen jezelf. Herhaal dit een aantal keren, zodat je zeker weet dat je zowel de negatieve als de positieve emoties volledig ervaart. Uiteindelijk verbeeld je weer dat je je angstig, boos of gefrustreerd voelt, slaak een diepe zucht en probeer het positieve gevoel op te roepen door alleen het woord tegen jezelf te zeggen. Wat vind je van deze blog? ? Meer weten over gedachtecontrole? Laat het weten?