Biologische vs Kalenderleeftijd ?

Er kan onderscheid gemaakt tussen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd. De biologische leeftijd geeft aan in welke ontwikkelfase het lichaam zich bevindt. De kalenderleeftijd is, zoals het woord al zegt, de leeftijd aan de hand van de kalender. Het komt voor dat er kinderen tegen elkaar voetballen, hockeyen of tennissen die fysiek totaal van elkaar verschillen. Daarnaast speelt het geboortejaareffect een rol. Iemand geboren op 1 januari t.o.v. iemand in december geeft bijna een verschil van een jaar. Hierbij opgeteld het verschil in ontwikkelgroei kan dus enorme verschillen opleveren. Sommige verenigingen zijn al zover dat ze kinderen op basis van biologische leeftijd selecteren en tegen elkaar laten spelen. Ook vereist een andere ontwikkelgroei een verschillende benadering in trainingsintensiteit van de trainer. Je kunt onmogelijk alle kinderen over één kam scheren. Ieder kind in de groei is gevoelig voor over- of onderbelasting.
Praktische implicaties‚¨áÔłŹ (7 t/m 12 jaar) In deze leeftijdscategorie zijn de verschillen tussen kinderen enorm, zowel op lichamelijk als op sociaal-emotioneel gebied. Daarom dien je in deze leeftijd enorm scherp te zijn op deze verschillen, zodat een kind zich ontwikkeld op zijn of haar niveau. Meisjes komen ook eerder in de groeispurt dan jongens en dus zijn de verschillen tussen jongens en meisjes op lichamelijk gebied nog groter. (13 t/m 15 jaar) De jongens komen nu in de groeispurt en dus ontstaan er nog grotere verschillen tussen jongens onderling en de verschillen met meisjes worden kleiner. (16 jaar en ouder) Over het algemeen zijn de meeste kinderen uit de groeispurt en zullen zij nog wel groeien maar niet meer met een enorme piek. Echter, blijf oplettend op spelers die lichamelijk of sociaal-emotioneel op hun tenen moeten lopen. Deze kinderen verdienen het om zich op hun eigen niveau te ontwikkelen. Meer weten?? Succes!¬†?