Ademhaling in de sport; positief effect op prestatie!?‍♂️

Voor het sporten heeft een sporter te maken met verschillende niveaus van spanning. Wanneer je in het onderste deel van de spanningsthermometer zit, beleef je niet genoeg spanning om optimaal te presteren. Wanneer je in het bovenste deel van de thermometer zit, beleef je juist teveel spanning om optimaal te presteren. In het middelste deel van de thermometer zit je op jouw optimale spanningsniveau. Waar het middelste deel begint verschilt per persoon. Sommige spelers hebben hele hoge spanning nodig om optimaal te presteren; sommige spelers beleven al bij een relatief lage spanning een te hoog spanningsniveau. De spanning die je voelt kun je zelf beïnvloeden.
Om het juiste spanningsniveau te bereiken kan gebruik gemaakt worden van ademhalingsoefeningen. Telkens wanneer de aandacht afdwaalt, is het de bedoeling dat de gedachte wordt opgemerkt en geaccepteerd. Daarna wordt de aandacht opnieuw gericht op de ademhaling. Met ademhalingsoefeningen kan je dus niet alleen de hartslag naar beneden brengen, je leert tegelijkertijd ook om de aandacht te richten. Om de spanning vlak voor een wedstrijd te verminderen of te verhogen, kunnen andere ademhalingsoefeningen worden toegepast. Praktische implicaties⬇️ Te hoge spanning? Om de spanning te verlagen vlak voor een wedstrijd of training, kun je proberen om langer uit te ademen dan in te ademen. Als je bijvoorbeeld 2 seconden inademt, adem je 4 seconden uit. Hierdoor gaat de hartslag omlaag en kom je in een lager spanningsniveau. Te lage spanning? Om meer spanning bij jezelf op te wekken kun je een omgekeerde ademhalingsoefening doen. Hierbij probeer je om korter uit te ademen dan in te ademen. Wanneer je bijvoorbeeld 2 seconden inademt, adem je 1 seconde uit. Hierdoor gaat de hartslag omhoog en kom je in een hoger spanningsniveau Heel veel succes met de oefeningen! Meer weten over ademhaling voor, tijdens en na het sporten? ?