Stimuleer kinderen op inzet in plaats van prestatie

Hoe jonger kinderen zijn hoe minder bang ze zijnom fouten te maken en ze geven minder snel op. Echter verdwijnt het zoeken naar uitdagingen zeer regelmatig op iets oudere leeftijd en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt. Dat kan op school zijn, wanneer ze worden geprezen voor hun talent, maar ook bijvoorbeeld bij de voetbal- of hockeyvereniging. Zolang alles goed gaat, zijn ze het mannetje, maar wanneer ze uitgedaagd worden, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. Wat kun je hier als trainer/coach en ouder aan doen? Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop mensen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun competenties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset. Kinderen met een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met bepaalde kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Kinderen met een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het begin; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.
Omdat kinderen met een vaste mindset het gevoel hebben dat hun kwaliteiten niet te veranderen zijn, doen zij liever geen dingen die lastig zijn. Wanneer je een uitdaging aangaat, is de kans dat je fouten maakt namelijk erg groot. En kinderen met een vaste mindset vinden fouten maken vreselijk: als je de held bent wanneer alles snel en goed gaat, ben je vanzelfsprekend dom wanneer je fouten maakt! Een tweede probleem is dat kinderen met een vaste mindset liever geen moeite voor iets doen. Het feit dat je inspanning voor iets moet leveren, betekent voor kinderen met een vaste mindset dus dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. Oefenen en hard werken horen volgens hen bij kinderen die niet zo slim of goed zijn.
Wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig. Kinderen met een groeimindset genieten van moeilijke opdrachten, omdat ze hierdoor het gevoel krijgen dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Fouten maken hoort er voor deze kinderen gewoon bij: je kunt er iets van leren en je kunt jezelf verbeteren. Kinderen met een groeimindset zullen niet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Ze weten dat het hoort bij leren en groeien. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag. Kortom, een groeimindset leidt tot een passie voor leren. Wil je een kind zijn talenten optimaal laten benutten, dan is het dus van belang dat hij of zij een groeimindset ontwikkelt. Het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen, en mensen helpen een groeimindset aan te leren of te behouden!
Scopo Atletico doet dit door tijdens trainingen kinderen te belonen voor inzet, doelen te stellen, voorbeeld topsporters in te zetten, zelf het goede voorbeeld geven als trainer, uit te leggen hoe ontwikkeling werkt en ontwikkeling zichtbaar te maken in SOP-gesprekken.
Succes!
Team Scopo Atletico