Veel voorkomende blessures bij sportende kinderen

Er is al eerder onderzoek gedaan naar sportblessures bij kinderen. Uit cijfers van Veiligheid.nl bleek in 2011 al dat er per jaar 230.000 geblesseerde kinderen zijn in de leeftijd van 9 tot 12 jaar.

Volgens een recenter Amerikaans onderzoek van Safe Kids Worldwide raken kinderen het meest geblesseerd aan hun enkel, hoofd, vinger of knie. De onderzoekers concludeerden dat er 8 keer zoveel meisjes als jongens blessures hebben aan de kruisbanden. Maar wat zijn de meest voorkomende groeigerelateerde blessures bij sportende kinderen uitgesplitst per leeftijdscategorie? Groeiblessures 5-12 jaar Perthes
  • Pijn in de heup en de knie met name bij belasten zonder een specifiek trauma vooraf.
Sever Schinz
  • Pijn op de aanhechting van de achillespees (apofyse)
Groeiblessures 12-16 jaar Osgood Schlatter
  • Pijn aan de voorkant van de knie
  • Zwelling ter hoogte van de aanhechting patellapees
Patello-femoraal pijnklachten 
  • Pijn aan de voorzijde van de knie en verergering tijdens belasten of lang stilzitten
  • Onjuiste sporing van de knieschijf en standsverandering voeten (platvoeten)
  • Disbalans tussen bovenbeenspieren
Groeiblessures 12-16 jaar Soms hebben kinderen vanaf 16 jaar nog last van Osgood Schlatter of Patello femoraalklachten, maar de meeste klachten zijn enkel of knie gerelateerd (enkelbanden of kniebanden). Aangezien sport nu eenmaal blessuregevoelig is krijgt bijna elke speler wel eens te maken met een blessure. Blessures kunnen worden voorkomen door je lichaam goed te verzorgen enerzijds, maar door ook je mind vrij te maken anderzijds. Het is bewezen dat druk ervoor zorgt dat spieren zich samenspannen, waardoor er een grotere kans is op blessures.   Meer weten? info@scopoatletico.nl Team Scopo Atletico