Waarom is bewegen gezond?

Waarom is bewegen gezond? De drie normen voor gezond bewegen die we sinds 1998 kennen (de beweegnorm, de fitnorm, en de combinorm) zijn vervangen door beweegrichtlijnen. Nederland kende drie normen voor gezond bewegen: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die adviseerde op minstens vijf dagen per week minimaal een half uur matig intensief te bewegen door bijvoorbeeld stevig door te lopen; de Fitnorm die aangaf op minstens drie dagen per week minimaal twintig minuten zwaar intensief te bewegen door bijvoorbeeld hard te lopen; en de Combinorm, waarvoor je aan de beweegnorm en/of fitnorm moest voldoen. Aan deze oude normen voldeed nog niet de helft van de kinderen tot en met 12 jaar en boven de 12 jaar net iets meer dan de helft. Vooral ouderen voldeden vaker aan deze normen. De oude beweegnorm adviseerde om vijf dagen per week, dertig minuten per dag te bewegen. In de nieuwe beweegrichtlijnen is dit advies veranderd naar 2,5 uur per week, verspreid over meerdere dagen. Beweeg je op maandag zestig minuten, dan zou je een andere dag dus een half uurtje minder kunnen bewegen en toch kunnen voldoen aan de richtlijnen. Ook bevatten de nieuwe richtlijnen niet langer het advies om minstens tien minuten aaneengesloten te bewegen. Ook vijf minuten wandelen naar de supermarkt telt dus mee. Een van de belangrijkste verschillen ten opzichte van de beweegnorm, is dat de nieuwe beweegrichtlijnen volwassenen adviseren om twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen wordt geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Voor kinderen is het advies om niet twee, maar drie keer per week aan bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Tot slot is een opvallende toevoeging aan de richtlijnen het nieuwe advies om zitgedrag te verminderen. Als je weet wat de beweegrichtlijnen zijn voor kinderen en volwassenen, waar is dat bewegen eigenlijk allemaal goed voor? *mensen die bewegen hebben minder vaak last van psychische klachten dan mensen die minder bewegen De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de gunstige effecten van bewegen op mensen met angsten en depressies. Uit een groot Nederlands onderzoek bleek dat mensen die regelmatig sporten 1,5 tot 2 keer minder kans hebben op een dergelijke stemmingsstoornis. En de deelnemers aan het onderzoek die een ernstig psychisch probleem hadden, herstelden 1,5 keer sneller dankzij regelmatige lichaamsbeweging. *bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten Bewegen is dé manier om de bloedvaten, het hart en de longen gezond te houden. Vooral de activiteiten waarbij het hart sneller en meer bloed moet rondpompen en de longen flink aan het werk worden gezet. *bewegen verkleint de kans op ziektes en kwaaltjes Bewegen stimuleert de natuurlijke afweer tegen ziektes, misschien zelfs tegen bepaalde vormen van kanker. Hoe dat precies in z’n werk gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Bekend is wel dat door te sporten de bloeddoorstroming verbetert. Daardoor worden afweercellen sneller door het lichaam vervoerd, waardoor ze ziektekiemen eerder kunnen uitschakelen. *Verbeterde aandacht en geheugen Niet alleen je spieren, ook je hersenen zijn gebaat bij regelmatig sporten. Intensieve lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop. Zo komt er dus ook meer zuurstof in je hersenen. *Je zelfvertrouwen stijgt Als je meer gaat bewegen ga je er beter uitzien en gaat je zelfvertrouwen vanzelf omhoog. En zo zijn er nog meer redenen te benoemen om meer te gaan bewegen. Pak de trap, de fiets, speel buiten en geniet!