5 tips om je kind achter de ipad vandaan te halen

Bewegen is goed voor de gezondheid en voor de ontwikkeling van sociale en cognitieve vaardigheden van kinderen. Bovendien houden kinderen over het algemeen van klimmen, klauteren, rennen en ontdekken. Toch blijkt uit cijfers dat meer dan de helft van de 4 tot 12-jarigen te weinig beweegt. Daartegenover staat kinderen steeds meer tijd doorbrengen achter de ipad, smartphone en spelcomputers.

Ouders kunnen het beweeggedrag van hun kind op verschillende manieren positief beïnvloeden:

1. Probeer bewegen te stimuleren door de inrichting van huis en tuin. Ouders zijn verantwoordelijk voor hoe de thuisomgeving eruit ziet. De inrichting van huis en tuin kan bewegen stimuleren. Een televisie op de slaapkamer stimuleert beweeggedrag bijvoorbeeld niet. Het aanbieden van speelgoed dat bewegen stimuleert juist wel. Kan jouw kind thuis veilig rondkruipen, hutten bouwen, de handstand oefenen of buiten een balletje tegen een muur trappen? Probeer je huis en/of tuin zo in richten dat ze uitnodigen om actief te zijn. 2. Bedenk uitdagende challenges voor buiten. Kinderen houden van uitdaging en levelsystemen. Bijvoorbeeld 3x gooien of schieten in cirkel op de muur, handstand tegen de muur of hooghouden. Je merkt vanzelf waar je kind gemotiveerd door wordt. 3. Ga samen bewegen! Kinderen gaan meer bewegen als ouders enthousiast zijn over buitenspelen, actieve spelletjes en gezond gedrag, en deze zaken ook dagelijks stimuleren. Bovendien is samen bewegen leuker dan alleen! Stap samen op de schommel, speel een potje voetbal of ga samen het bos in. 4. Geef zelf het goede voorbeeld. Ouders zijn rolmodellen voor kinderen. Als zij zelf het goede voorbeeld geven door te sporten en bewegen is er een grote kans dat kinderen dit gedrag overnemen. Het is daarom belangrijk om het goede voorbeeld te geven door zelf te sporten en/ of voldoende te bewegen in het alledaagse leven. Laat bijvoorbeeld de auto staan en pak de fiets naar het kinderdagverblijf of school, en laat kinderen zelf fietsen als ze daartoe in staat zijn. 5. Maak er een gewoonte van. Tv kijken pas na het buitenspelen of elke avond een wandeling na het avondeten. Ook als het regent! Kinderen genieten van buitenspelen in de regen en/of wind. Meestal zijn het de ouders die geen zin hebben in regen. https://www.youtube.com/watch?v=BGBZsP6Hmfs Wil je jouw kind op een ongedwongen manier laten spelen? www.scopoatletico.nl/atleetjes