Samen sta je sterker

Bij Scopo Atletico maken we gebruik van wat vanuit de wetenschap 'de zone van naaste ontwikkeling' wordt genoemd. Deze 'zone van naaste ontwikkeling' gaat uit van taken die voor een kind alleen nog net te moeilijk zijn, maar met behulp van de trainer of de meer vaardige deelnemers WEL lukken. Scopo Atletico geeft momenteel training aan de groepen U7,U9 en U13 jaar. Drie verschillende leeftijdscategorie├źn die alle drie een andere aanpak behoeven. ...Het is belangrijk dat kinderen de grondmotorische vaardigheden aangeboden hebben gekregen, voordat zij zich aanmelden voor een sport. Liggen de aangeboden oefeningen te ver van hun 'zone van naaste ontwikkeling' af, dan zorgt dit ervoor dat de deelnemer er geen plezier meer in heeft EN het helpt blessures in de hand omdat de de deelnemer de oefening niet goed kan uitvoeren en het lichaam (en het brein) er nog niet klaar voor is. De vaardigheid van kinderen om bepaalde bewegingen aan elkaar te koppelen en het inschatten van kracht of snelheid ontstaat vanaf het zesde levensjaar. Dit wordt ook wel het koppelingsvermogen en het kinetisch differentiatievermogen genoemd. Het aanbieden van sportspecifieke vaardigheden voor het zesde levensjaar ligt dus vaak nog buiten de 'zone van naaste ontwikkeling'. Het motorisch en mentaal ontwikkelen van kinderen begint dus met het blootstellen van kinderen aan oefeningen die zij nog net niet onder de knie hebben, maar wel binnen handbereik hebben. Het gaat dus om het uitdagen van het kind, zonder hem of haar te overvragen. Dit gecombineerd met professionele begeleiding en stimulerende ouders, maakt een succescombinatie. Scopo Atletico heeft op basis hiervan oefenstof samengesteld die deelnemers aan het werk zet, welke ze uitdaagt en prikkelt, maar altijd uitvoerbaar is evt. met hulp van een ander.