Goed en veel bewegen = Beter leren, Goed Leren = Beter bewegen

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. De meeste mensen denken niet meteen aan het brein als je denkt aan een voordeel van lichaamsbeweging, eerder aan het fysiek in vorm blijven. Lichaamsbeweging en mentale inspanning werken echter vanuit dezelfde verbindingen in het brein. Verbindingen tussen hersengebieden blijken niet alleen goed voor geheugenprocessen, maar ook voor fysieke processen. Bewegen verbetert je leervermogen, je geheugen en werkt tegen stress, depressiviteit en verslaving. Voorbeeld: uit vele onderzoeken blijkt dat ouderen die op jonge leeftijd weinig of niet bewogen hebben, meer dementeren dan mensen die wel veel aan beweging hebben gedaan. De jeugd van tegenwoordig brengt vele uren door achter de pc, tv of spelcomputer, waarbij in het weekend het hoogtepunt wordt behaald. Voor kinderen is de beweegnorm vastgesteld op 60 minuten matig intensief bewegen per dag. Je kunt je wel voorstellen dat weinig kinderen aan deze norm voldoen. Rond een half uur extra bewegen per dag geeft bij kinderen al een goed effect op de leerprestaties, blijkt uit onderzoek. Tot ongeveer 25 jaar ontwikkelt de prefrontale cortex (o.a. verantwoordelijk voor planning, sturing en sociaal gedrag) zich volop. Door te bewegen versterk je de verbindingen in dat gebied! Bij ouderen gaan deze functies als eerst achteruit en heb je dus een buffer opgebouwd voor je leven. (Beweeg)tips voor het brein: •Ga nooit 4 uur achter elkaar studeren. Na 1 uur is de aandacht weggezakt, ga dan een half uur bewegen en dan zijn je prestaties weer beter. •Beweeg bij daglicht en bij voorkeur in een groep, dat heeft ook nog een sociaal doel. •Wees ook op andere gebieden actief, bijv. muziek of een andere geestelijke inspanning. •Doe het stapje voor stapje. Dan maak je de verbindingen in je hersenen aan om de volgende keer weer iets meer te kunnen uitvoeren en vergroot je je zelfvertrouwen. •Laat alle spieren en gewrichten aan bod komen. Alleen maar voetballen bijv. zorgt - door continu dezelfde beweging - voor een eenzijdige ontwikkeling van het brein! •Bewegen op muziek verbetert je aandacht, prestatie en blokkeert je vermoeidheid. Daarnaast zullen je bewegingen vloeiender verlopen. •Do it now, zonder tegenslag geen overwinning!